Spårkurs , Grund+Forts

Träff 4

Vad är ID-spår?

När vi vill att hunden ska välja ut en specifik persons spår bland andra personers spår så talar vi om ID-spår.

 

För en ID-hund kan vi presentera ett föremål med doft från den personen vars spår vi vill att hunden ska leta upp/följa och hunden ska då matcha föremålets doft (ex ett klädesplagg) med ett spår och följa det.

Föremålet kallar vi för Smeller (från Engelskans "smell"). Att i en spårsituation låta ID- hunden lukta av ett föremål är ett sätt att be hunden att först läsa av doften på föremålet och sedan välja ut och följa det spåret som matchar doften på föremålet.

 

Hur lär vi hunden detta?

För att lära in detta behöver vi två spårläggare samt en smeller (ex en använd tröja) från den ena spårläggaren. Dessa två spårläggare benämns som spårläggare A och spårläggare B här nedan och smellern som används kommer från spårläggare B.

Istället för att lägga något eller några få längre spår så lägger vi, vid inlärningen av ID-spår, många och väldigt korta spår:

Spårläggare A går ett kort spår, först ca 7 steg rakt fram och sedan en lätt sväng åt ena hållet och sedan tillbaka utan att lägga dit något spårslut (leksak och/eller godis)

 

Bara några sekunder till någon/några minuter senare spårläggare B ca 7 steg rakt fram i spårläggare A´s spår men svänger sedan lätt åt motsatt håll, lämnar ett spårslut ganska omedelbart för att sedan gå tillbaka.

 

Presentera smellern (ett använt klkädesplagg från spårläggare B) för hunden. Ibland kommer hunden nosa och/eller smaka på den, ibland inte. Lägg sedan smellern precis i början av spåret och peka på den då du släpper på hunden  så att hunden börjar spåra utifrån smellern.

 

Om hunden väljer rätt spår (spåret från persoenen vars smeller låg i början av spåret) då hon/han kommer fram till vägskälet så kommer hon/han snabbt belönas med slutet (leksaken/godiset) och på så vis blir beteendet att välja samma doft som fanns på smellern förstärkt/belönat/befäst. Om hunden väljer det andra spåret , stanna snabbt och stå still. Vänta tills hunden kommer rätt och släpp efter då.

 

Att träna ID-spår är bra varken du vill ha en hund som är ID-spårare eller inte eftersom det skärper koncentrationen.