Hem -> Leva med hund -> Hundar som blir spända, skäller argt och/eller gör utfall mot andra hundar

 

Den här "metoden" kräver att det finns hundar som din hund älskar att leka med/betraktar som trygga /bra kompisar.

Det går ut på att använda sig av den här positiva energin kring andra hundar, associera det till ett ord/en fras och att , när det är gjort, använda sig av det då hunden får syn på främmande hundar och/eller hundar som vanligtvis utlöser att hunden blir spänd och gör utfall.

 

1. Ta vara på alla stunder hunden leker glatt med sina gamla och nya kompisar. Se gärna till att de stunderna blir lite oftare än vanligt. I de glada stunderna så lägger du till ett ord eller en enkel fras, förslagsvis: "Kompis" eller "Heeej kompis" , "kompisarna".

   Upprepa detta när hunden är glad inför och under möten med sina kompisar.

 Om ni brukar möta en hund med husse/matte på något speciellt ställe för promenader, dvs om det finns tillfällen där hunden vet att snart får hen träffa sin/sina kompisar så kan du redan då hunden börjar förstå vad som föresgår säja ordet/frasen. Upprepa många gånger både då hunden får syn på kompisen och blir glad och undertiden hunden leker /hälsar på kompisen.

När det här steget är färdigt räcker det med att du säjer ordet/frasen för att hunden glatt ska börja titta sig omkring efter sina kompisar. Om hunden inte gör det är inte det här steget färdigt och inte förän det är det går du vidare till nästa steg:

 

2. Så fort din hund får syn på en hund hon/han brukar blir spänd inför säjer du ordet/frasen. Har ni gjort ovanstående tillräckligt så kommer du se hur hunden stannar kvar med fokus på den andra hunden med att hunden blir mer avslappnad. Nästa stekund börjar hunden kanske resa ragg (eller vad hon/han brukar göra) igen och då säjer du ordet igen varav raggen åker ned för att kanske åka upp igen varav du upprepar ordet igen.

Om hunden har kopplat ordet/frasen till positiva , odramatiska möten blir det nästan omöjligt för hunden att behålla raggen/spänningen i samband med att de här orden/den här frasen uttalas. Ändå har hunden kvar känslominnet och ibland "vanan" att spänna sig, resa ragg osv och kommer vara närvarande i den känslan, men att den , genom att ordet/frasen upprepas, får en lättnad i den vilket resulterar i att det blir lättare att vara nä'rvarande i känslan (istället för att våldsamt projicera/aggera ut den mot den andra hunden).

Om du jobbar så här, var noga med att du gör det i hundens takt. I början håller du det avståndet som behövs för att hunden inte ska forceras att göra ett utfall , men ändå så nära att hunden får möta känslan. Vartefter kommer hunden att klara av detta på mindre och mindre avstånd.

Jag har jobbat enligt ovanstående med många hundar och hundägare och vi har fått väldigt fina/hållbara resultat varför jag rekommenderar det varmt.  Iom att hunden få möjlighet att lära sig att hantera det som dyker upp inom henne/honom steg för steg ges möjligheten till att hunden verkligen kommer igenom känslan. Jag vet ingen metod som så många gånger, med hundar som gjort extremt våldsamma utfall, slutat med att hunden blir avslappnat nyfiken inför främmande hundar och/eller förhåller sig helt neutral när andra hundar dyker upp.

 

LYCKA TILL!