Plastlock/ musmatta

Detta moment går ut på att få hunden att stå med ena framtassen på ett plastlock eller en musmatta när vi lägger denne på marken.

Momentet är ett delmoment som vi kan ha nytta av under inlärningen vid vissa moment i tävlingslydnaden. Det kan också vara användbart i vardagslydnaden.

Införskaffa ett plastlock eller en musmatta som alltid används för ändamålet.

Om det finns något moment som gynnas mer av att vi har klickat in hunden än något annat så är det just detta moment. Därför rekomederar jag att först klicka in hunden även om det förstås går att lära hunden detta utan klicker. Läs mer om inklickning och klickerträning här

Jag kommer härmed benämna plastlocket, musmattan (eller om du vill använda en tygbit eller annat) för Objektet

Steg 1

Var beredd med belöningen (klicker+godis, klicker+leksak, bara godis eller bara leksak)

Lägg objektet mellan dig och hunden. Vänta! Så fort hunden trampar på objektet så klicka/ belönar du. Repetera detta 5-10 gånger. Pausa 5 minuter- 1 timme och kör igen. Pausa igen, 5-minuter-1 timme, och kör igen. Kör så många pass du behöver.

Du kan behöva gå runt mattan lite för att hunden ,till en början, ska råka trampa på mattan. Hunden ska erbjuda beteendet (i detta fall trampa på mattan) självmant även om du kan behöva röra på dig lite till en början. Ge inga kommandon. Kommandot i detta fall är att själva objektet ligger på backen.

Var snabb med att belöna i rätt bråkdels sekund. 

De allra första försöken kan du belöna hunden även om hen nosar på objektet. Men inte för många gånger eftersom du då lär in att hunden ska nosa på objektet. Har du klickat 2-3 gånger för att hunden har nosat på objektet är det dags att höja ribban till att hen ska stå objektet med ena framtassen.

Hunden kan, särskilt om du aldrig tränat så här utan uttalande kommandon, bli åtålig. Det är okej. I sin uttålighet kommer hen förmodligen förr eller senare trampa på objektet och exakt DÄR kommer belöningen.

Du kan, även under pågående pass, ibland ta upp och lägga ned objektet.

När hunden förstår detta är det dags att gå vidare till nästa steg.

 

Steg 2

Kommer förstås!

 

                                   Till huvudmeny för Lydnadsmoment

                                   Till huvumeny för delmoment

                                   Till momentet "framförgående"