Grundkurs/relation

VT 2016


 

Tredje veckan

* Fortsätt med sitt-stanna.  Utmana lite till, men inte mer än att hunden oftast klarar av att sitta kvar till du kommer tillbaka.

  

* Träna vidare på "Här". Locka hunden att gå nära dig på ena sida (förslagsvis vänster sida).

Korta fartfyllda pass där belöningarna kommer när hunden följer dig på rätt sida.

Sätt in signalordet (ex "här") då hunden gör riktigt rätt. Gärna där du annars skulle säja "bra" och/eller i samband med att du precis ska ge hunden godis.

 

*Externbelöna (godis i burken) hunden ca gånger under denna period bara för att påminna m hur bra en liten burk kan vara :)

 

* Säj ALLTID "varsågod" (eller ge annat tillbudsord) om/när hunden får hälsa på andra hundar som ni möter.

 

* När du har hunden lös: Byt riktning/var oförutsägbar i din riktning utan att ropa på hunden. När hunden kommer på det och springer ikapp dig så kan du ropa namnet eller annat inkallnings-ord.

Vi försöker få dit så många tillfällen som möjligt där hunden kopplar namnet/inkallningordet med "Jag är redan påväg till min människa" och så få tillfällen som möjligt där hunden hör sitt namn/inkallningsord men koncentrerar sig på något helt annat. Vi vill ha en bra "grundprogramering" vad gäller hundens vanor. Vi kan förstås behöva justera saker framöver i vissa fall, men allt sådant blir mycket lättare om det finns en bra grund.

 

Att läsa:

Motivation och inlärning >>

Signalord/kommando >>

Andra veckan

* Fortsätt med sitt-stanna. Inte för lätt och inte för svårt. Hitta den nivån där hunden oftast lyckas.

   Gå tillbaka och belöna hunden medan han/hon fortfarande sitter ned.

  

* Träna på "Här". Locka hunden att gå nära dig på ena sida (förslagsvis vänster sida).

Korta fartfyllda pass där belöningarna kommer när hunden följer dig på rätt sida.

 

*Prova att extern-belöna hunden några gånger denna vecka. Ta en burk med lock till. Visa hunden att du lägger godis i burken.

Be hunden göra något väldigt enkelt , ex sitta eller stanna någon sekund, varav hunden blir belönad genom att få äta godiset ur burken på ditt "varsågod"

Syftet med denna övning är bara att hunden lär sig att man ibland kan få sin belöning i en burk.

Fördelen med den formen av belöning är att vi, så småningom, kan lära hunden att dirigeras av våra händer (används vid exempelvis Agility, vallning, fjärrdirigering, sök mm)

Första veckan

Träna på "sitt- stanna kvar"

 

* Träna korta stunder med 2-3 repetitioner innan ni tar minst 5 minuters paus

* Försök hitta den nivån där din hund oftast lyckas men att momentet ändå utvecklas på det viset att hunden blir tryggare och tryggare med att stanna tills du kommer tillbaka och belönar.

*Om hunden reser på sig så börja om från början. Det är en bra ide att gå tillbaka till samma plats, annars lärs sig en del hundar att "hoppa på rumpan" för att komma närmre husse/matte.

* I en inlärningssituation, dvs när vi lär in något nytt och/eller befäster det och gör det svårare finns det ingen anledning att säja "nej" om hunden reser på sig. Det är oftast kontraprodukivt eftersom hunden då kan bli osäker.

Om/när vi gör detta moment till en regel så gör vi det när momentet är riktigt befäst. Vi kommer gå igenom det.

 

Att fundera över:

Fundera över vilka regler du/ni vill ha på er hund.

Det är olika för olika personer och familjer vad man vill ha eller behöver för regler även om det finns några regler som de flesta av oss vill ha.

Skriv gärna ned det på en lapp och ta med nästa gång. Även jag kommer ha förslag på regler som oftast är smidiga att ha.