Hem -> Leva med hund -> Aktivering -> Person-spår

 

Lektion 6-10

Snitslar/markeringar

Nu när spåren blir allt längre är det dags att börja märka ut dem. Framförallt starten och svängar kan behöva märkas.

Jag brukar använda snitslar som jag fäst i klädnypor som jag kan sätta fast i buskar/ träd.

 

Spårsele+ spårlina kommer in

Någon gång från och med nu kan vi börja använda spårsele+ spårlina.

När hunden väntar medans vi lägger spåret så har hunden sin "vanliga" utrustning (halsband/sele+koppel) eller spårselen+koppel. Linan sätter vi på precis innan vi släpper hunden på spåret. Klickljudet från karbinhaken på linan fungerar så småningom som en extra trigger, något som påminner hunden om vad som är på gång! När hunden har gått färdigt spåret kopplar vi av linan och sätter dit kopplet.

 

Kommandot "spår" smyger sig in

Vi lägger till kommandot "spår" då hunden börjar spåra. Så småningom ska vi säja "spår" som en uppmaning om att hunden ska leta upp spåret och följa det, just nu säjer vi istället spår när hunden själv har tagit intiativet efter att vi har visat hunden spåret alternativt sagt något som hunden känner igen såsom "var är leksaken?" eller "varsågod"

Uttala kommando-ordet glatt.

 

Förberedelse till vinklar

Under lektion 6-10 lägger vi till 1-2 runda mjuka svängar. I detta läge är det viktigt att svängarna inte blir snävare än på bilderna nedan. Så småningom ska dessa svängar bli allt snävare tills de slutligen blir vinklar. Att vi börjar så här försiktigt beror dels på att det inte får bli för svårt till en början. Det beror också på att vi vill att hunden ska få in vanan och tekniken att spåra innan svängarna blir riktiga vinklar, går vi för fort fram här främjar vi att hunden tar en genväg.

 

Längden på spåret

Öka på längden på spåret för varje gång under lektion 6-10 förutsatt att hunden klarade av det spåret innan.

 

Om hunden "virrar" bort sig

Om hunden verkar tappa bort spåret: Stanna och vänta ut hunden, med stor sannolikhet kommer hen att hitta rätt igen.

Blir det jättesvårt för hunden kan vi visa hen genom att peka på marken där vi gått, hundar gillar i regel att nosa där vi pekar. Var dock gärna sparsam med att visa hunden rätt på detta vis. Försök, i de allra flesta fall, att bara stanna och vänta ut hunden. En del hundar, dels beroende på "läggning" och dels beroende på hur mycket vi hjälpt dem att hitta rätt börjar "fråga" husse /matte vart spåret går. De vänder sig om mot oss istället för att försöka hitta spåret igen.

Att hunden tappar bort sig så här och ges möjlighet att själv leta upp spåret stärker såväl självförtroende som förmåga till koncentration.